Türkiye’deki ev sahipliği oranları alarm veriyor, AB ülkelerine kıyasla makas büyüyor

Türkiye Ev Sahipliği Oranlarında OECD ve Avrupa Ülkelerinden Geride Kalıyor

Son yıllarda Türkiye’de yüksek enflasyon, gelir adaletsizliği ve reel gelirlerde yaşanan düşüşler, ev sahipliği oranlarını diğer OECD ve Avrupa ülkelerine göre geri planda bırakıyor. Türkiye’deki ev sahipliği oranı Avrupa Birliği ülkelerine göre 12 puan geride kalarak yüzde 68 seviyesinde bulunuyor.

Trading Economics’in derlediği verilere göre, Türkiye’deki ev sahipliği oranı yüzde 56 seviyesinde kaydedilmiş. Yüksek enflasyonun yanı sıra azalan satın alma gücü ve asgari ücretin zorlu yaşam koşullarına neden olduğu belirtiliyor.

Ev Sahipliği Oranlarını Etkileyen Unsurlar

Türkiye’de genç nüfus arasında yaygın olarak görülen “ömür boyu ev sahibi olunamayacağı” inancı, ev sahipliği oranlarını doğrudan etkiliyor. Ülkelerin tarihi ve demografik yapılarına göre şekillenen ev sahipliği oranları, ekonomik koşullardan da derinden etkileniyor.

Gelir dağılımındaki eşitsizlikler toplumsal huzursuzluklara yol açarken özel sektör ve kamu kesimi arasındaki gelir farklılıkları da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda kamu sektörünün reel kazancının enflasyona göre daha adil bir artış gösterdiği belirtiliyor.

Geçmişte eğitim ve deneyime dayalı olarak yükselme imkanları bulunan bireyler için günümüzde durum değişkenlik göstererek, özellikle yeni mezunların ve orta kademe çalışanların maaşlarının enflasyonun altında kaldığı dile getiriliyor.

Önde Gelen Ülkeler ve Ev Sahipliği Oranları

Romanya ve Slovakya, ev sahipliği oranlarında liderliği elinde bulundururken, Türkiye bu listede yüzde 56’lık oranıyla geride kalmış durumda. Listede öne çıkan diğer ülkeler ve ev sahipliği oranları şu şekilde:

  1. Romanya: Yüzde 94
  2. Slovakya: Yüzde 93
  3. Macaristan: Yüzde 92
  4. Singapur: Yüzde 91
  5. Hırvatistan: Yüzde 91
  6. Polonya: Yüzde 87
  7. Litvanya: Yüzde 87
  8. Bulgaristan: Yüzde 86
  9. Letonya: Yüzde 84
  10. Avrupa Birliği Ülkeleri: Yüzde 68
  11. Euro Bölgesi: Yüzde 65
  12. Türkiye: Yüzde 56

Related Posts

Wall Street haftaya rekorla başladı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü güçlü kazanımlarla kapattı. Yatırımcıların ABD’nin ticaret partnerleriyle anlaşma sağlayacağına dair iyimserliği, endeksleri yukarı taşıdı. Dow Jones endeksi 300 puana yakın artarak yüzde 0,63 yükselişle 44 …

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan: ‘Iğdır’da kayısı 1 TL, İstanbul’da 120 TL’ye satılıyor’ paylaşımları üzerine inceleme başlattı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Iğdır’da kayısı 1 TL, istanbul’da 120 TL’ye satılıyor” şeklindeki paylaşımlar üzerine Ticaret Bakanlığı denetim ekiplerince Iğdır’da incelemelerin başlatıldığını bildirdi.

CHP’li Gürer: Konkordato ilan sayısı yılın 5 ayında 2 bin 235’e yükseldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde görülen büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” dedi.

ATM’lerde yeni dönem: Para çekme limitleri değişiyor

Bankacılık sektöründe, ATM’lerden yapılan nakit çekim işlemlerine yönelik yeni bir dönem başlıyor. Özel bankaların öncülüğünde başlatılan limit artışlarının, yakın zamanda kamu bankalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi öngörülüyor. ATM …

Sanayi strateji planında KOBİ’ler yok sayıldı: İngiliz hükümetine tepki yağdı

İngiltere’nin uzun zamandır beklenen Sanayi Stratejisi, İşletmeler, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı tarafından nihayet kamuoyuyla paylaşıldı. Strateji, ileri imalat, yaratıcı endüstriler, yaşam bilimleri, temiz enerji, savunma, dijital ve …

Türk deri devi iflasın pençesinde. Mahkemeden flaş karar

1987 yılında Şahinoğlu Deri adıyla kurulan ve zamanla Aspells Deri markasıyla sektörde adını duyuran deri üreticisi, mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusu yaptı. Tekirdağ Asliye Ticaret Mahkemesi, İcra ve İflas Kanunu’nun 287. ve 288 …