Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

Donald Trump’ın NASA Bütçesindeki Kesintiler JWS Teleskopunu Tehdit Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın NASA bütçesindeki ciddi kesintileri, devrim niteliğindeki James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) faaliyetlerini tehlikeye atabilir. 10 milyar dolar maliyetle geliştirilen teleskop, Hubble’dan 100 kat daha hassas gözlem yapabiliyor ve evrenin ilk dönemlerine dair önemli bilgiler sağlıyor.

Trump yönetiminin önerdiği planlar arasında, NASA’nın bilimsel araştırmalarından sorumlu Science Mission Directorate departmanının bütçesinin yaklaşık yüzde 50 oranında kesilmesi bulunuyor. Ayrıca ajansın üst düzey bilim insanlarının görevden alınması da kurumsal kapasiteyi zayıflatıyor.

Trump yönetiminin, JWST’nin yanı sıra, fırlatılmak üzere olan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun da iptal edilebileceği belirtiliyor. Diğer yeni nesil uyduların geliştirme süreçleri de bütçe daralmalarından nasibini alabilir.

Uzmanlara göre, sadece teleskoplara değil, bu sistemleri yöneten bilim insanlarına da yatırım yapılmazsa, tüm bilimsel çabalar sekteye uğrayabilir. University of Chicago’dan astrofizikçi Daniel Holz, “Bu kesintiler gerçekleşirse bilim durur” uyarısında bulundu.

Beyaz Saray’ın, yalnızca NASA değil, bilim insanlarını istihdam eden diğer federal kurumlarda da kesinti planladığı bildiriliyor. ABD’nin teknolojik ve bilimsel liderliğine büyük darbe vurabileceği endişesi bilim camiasında konuşuluyor.

Çin ve Avrupa’daki uzay ajansları, ABD’nin bilim ve teknoloji alanındaki duraksamayı fırsata çevirmek üzere harekete geçti. Bazı Amerikalı bilim insanlarının bu bölgelere geçmeye başladığı ifade ediliyor.

Uzun vadede, bilimsel araştırmalara yönelik bu politikaların; yeni tıbbi tedavilerin geliştirilmesinden savunma sistemlerine, akıllı telefonlardan yapay zekâya kadar pek çok alanda ABD’nin küresel rekabet gücünü zayıflatabileceği belirtiliyor.

Related Posts

Gedizli kick boksçulardan İzmir Türkiye şampiyonası öncesi büyük başarı

Kütahya’nın Gediz ilçesi, kick boks sporunda elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Neredeyse kullanmayan kalmadı… Uzmanlar uyardı: Beyni tembelleştiriyor

Yapay zeka sohbet botlarının insanların zihinsel performansı üzerindeki etkisi tartışma yaratmaya devam ediyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan yeni bir araştırma, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının hafıza, dil becerileri ve eleştirel düşünme üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu.

Bilim kurgu gerçek oldu! Yapay zeka artık zihin okumaya başladı

Avustralya’nın Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, düşünceleri beyin dalgalarından okuyarak metne dönüştüren bir yapay zeka modeli geliştirdi. Çalışmada, beyin aktivitelerini ölçen giyilebilir elektroensefalogram (EEG) başlığı kullanıldı. Yapay …

Güncellemeye basan tamircinin yolunu tutuyor: Dev markadan büyük hata

Google’ın Android 16 sürümünü yayınlamasıyla birlikte bazı telefonlar kullanılamaz hale geldi.

iPhone alarmları güncelleniyor: İşe geç kalmak kolaylaşacak

Apple, iOS 26 ile alarm uygulamasında uzun süredir beklenen özelliği nihayet kullanıma sunuyor. Erteleme süresi artık kullanıcı tercihine göre ayarlanabilecek.

Robot Köpekler, yetenek yarışmasında şov yaptı

Boston Dynamics, robot videolarında vitesi biraz daha yükseltti ve yetenek yarışmasına etkileyici bir dans performansıyla katıldı.