Prof. Dr. Hamit Hancı, et ve süt ürünlerindeki ölümcül bakterilere karşı uyardı

Prof. Dr. Hamit Hancı: Et ve Süt Ürünlerindeki Ölümcül Bakterilere Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, gıdalardaki ölümcül bakteriler konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin, buzdolabında üreyebilen en önemli mikroplardan biri olduğunu vurgulayarak, “Tavuk, et ve süt gibi gıdaları iyi pişirirsek, sütümüzü de 70 derecenin üzerinde pişirdiğimiz zaman bakteriler genellikle ölüyor. Risk alanları, özellikle çiğ olan sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi gıda ürünleridir” dedi.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes ve yersinya bakterilerinin çok önemli mikroplar olduğuna dikkat çekerken, bu bakterilerin enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtti. Listeria hastalığının Listeria monocytogenes adlı bir bakterinin sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hancı, bu bakterinin özellikle hamilelerde ciddi sonuçlara neden olabileceğini söyledi.

Özellikle hamileler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve yeni doğanlar gibi risk grubundaki bireylerde enfeksiyonun kan yoluyla yayılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hancı, “Menenjit ve beyin iltihabı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle gıdaları iyi ısıtıp pişirmek önemlidir. Çiğ sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi ürünlerin mutlaka pişirilmesi gerekmektedir” dedi.

Hamilelerde özellikle riskin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hancı, “Hamilelikte listeria hastalığı, ölü doğum, düşük gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle kesimhanelerde, üretim yerlerinde ve ev mutfaklarında pişmiş ve pişmemiş etleri bir araya getirmememiz önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Yumurta ve tavuk üretimindeki düşüşe de değinen Prof. Dr. Nevzat Artık, “Listeria monocytogenes’in artması sebebiyle tavuk eti ve yumurta üretiminde azalmalar yaşandı. Tüketicilerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MEHMET PAMUK – Sağlık

Related Posts

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Sahte İmza İle Üyelik Soruşturması Sonuçlandı

Sahte imza ile üyelik soruşturması!  Rize’de işyeri temsilcisine sahte imza ile üye yaptığı iftirasına, il sağlık müdürlüğü soruşturmasın da suçsuzluğunun ardından mahkemede tazminata hükmetti.

Yapay zekayla akciğer kanseri tanısı: Yüzde 97 başarı

Akciğer kanserinin tanısında önemli bir gelişme yaşandı. Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Handan Tanyıldızı Kökkülünk ve ekibi, akciğer kanseri tanısında önemli bir başarı elde etti.

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi