Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Uzman doktor, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler aracılığıyla bulaşan ciddi bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Kene çıkarılırken yapılan yanlış uygulamaların hastalık riskini artırabileceğine dikkat çeken Dr. Özbay, şu uyarıda bulundu:

“Kenenin üzerine sigara basmak, kolonya, alkol gibi kimyasal maddeler dökmek doğru değil. Bu tür uygulamalar, kenenin virüs salgılamasına neden olabilir ve virüsün kana karışma ihtimalini artırabilir.”

KENE NASIL ÇIKARILMALIDIR?

Keneyi hemen çıkarmanın önemli olduğunu belirten Dr. Özbay, bunun yapılırken çıplak elle temas edilmemesi gerektiğini söyledi. Keneyi çıkarmak için en uygun araçların cımbız, eldiven veya naylon poşet olduğunu belirten Özbay, şu önerilerde bulundu:

“Kendi başına keneyi çıkaramayanlar mutlaka sağlık kuruluşuna gitmeli. Keneyi ezmeden, tek hareketle ve vücuda dik çekerek çıkarın.”

HER KENE HASTALIK TAŞIMAZ AMA…

Her kenenin KKKA virüsü taşımadığını hatırlatan Dr. Özbay, yine de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Riskin hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmadığını belirten Özbay, olası belirtileri takip etmenin önemine değindi.

İLK 10 GÜN ÇOK KRİTİK

Kene temasından sonra ilk 10 günün hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Özbay, şu belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti:

  • Yüksek ateş

  • Kas ve karın ağrısı

  • İshal

  • Kusma

“KENELER ZIPLAMAZ, TIRMANIR”

Dr. Özbay, kenelerin aslında zıplamadığını, ot ve çalılıklardan tırmanarak vücuda ulaştığını belirtti. Özbay, şu uyarıyı yaparak sözlerini tamamladı:

“Özellikle saç dipleri, kulak arkası, koltuk altı, kasık gibi bölgeler sık sık kontrol edilmeli. Açık arazide bulunulduğunda eve dönüşte vücut detaylı şekilde kontrol edilmelidir.”

Related Posts

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Sahte İmza İle Üyelik Soruşturması Sonuçlandı

Sahte imza ile üyelik soruşturması!  Rize’de işyeri temsilcisine sahte imza ile üye yaptığı iftirasına, il sağlık müdürlüğü soruşturmasın da suçsuzluğunun ardından mahkemede tazminata hükmetti.

Yapay zekayla akciğer kanseri tanısı: Yüzde 97 başarı

Akciğer kanserinin tanısında önemli bir gelişme yaşandı. Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Handan Tanyıldızı Kökkülünk ve ekibi, akciğer kanseri tanısında önemli bir başarı elde etti.

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

Güvensiz gıdalar sağlık krizine neden oluyor: Her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.