MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

MEB tarafından 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulaması başlatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama kapsamında ülke genelinde 620 okul belirlendi. Ancak 2019 yılında MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, söz konusu uygulama için bir kitapçık yayımladı ve “Yabancı dil ağırlıklı eğitim şubelerinde eğitim görecek öğrencilere seviye belirleme sınavı ya da notlara göre şube belirleme gibi uygulamalar yapılmayacaktır” maddesini içerdiğini duyurdu.

Bu kurala uymayan bazı okulların öğrencilere seviye belirleme sınavları yaptığı ve velilerden ücret talep ettiği ortaya çıktı. Bu durum 30 Ağustos 2024 tarihinde Cumhuriyet tarafından “Yabancı dil eğitiminde eşitsizlik” başlığıyla gündeme taşındı.

‘İmam Hatip Liseleri için yeni uygulamalar geliyor’

22 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte, “Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir” maddesi eklendi. Bazı imam hatip liseleri, yabancı dil ağırlıklı proje imam hatip ortaokullarına beşinci sınıf öğrencilerini sınavla alacaklarını duyurdu.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde açılan mesleki ortaokullar dışındaki diğer ortaokulların sınavla öğrenci alamamasına rağmen, İmam Hatip Liseleri’ndeki bu uygulama eğitimciler tarafından eleştirildi. Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, bu durumu “İmam Hatip Liselerinin 5. sınıfa öğrenci kayıt ederken hukuki olmayan zorlama bir madde ekleyerek seviye belirleme sınavı yapması” olarak yorumladı.

‘Eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı çıkıyoruz’

Toruş, bu duruma tepki göstererek, “İmam Hatip Liselerine pozitif ayrımcılık yapılıyor mu? Bu okullar öğrencilerin sınıflarını kendileri mi belirleyebilecek?” şeklinde sorular sordu. İmam Hatip Liseleri’nin öğrencilerini sınavla belirleme çabasını, ayrımcılık yapıldığına işaret olarak nitelendirdi.

Eğitim-İş olarak süreci yakından takip edeceklerini belirten Toruş, bu durumun hukuka uygun olmadığını düşündüklerini ve gerekirse savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Son olarak, çocukların duygularıyla oynanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Related Posts

PTT bu yıl memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı iddiaları doğru mu?

PTT 2025 memur alımı yapıp yapılmayacağı başvuruda bulunmak isteyen adaylarca merak ediliyor. Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında 10 bin veya 55 bin personel alımı yapacağına dair iddialarla gündemde. KPSS’li ve KPSS’siz memur alımı beklentisi artarken, iş arayanlar “PTT personel alımı ne zaman, başvuru şartları neler?” sorularına yanıt arıyor. Peki, 2025’te PTT memur alımı olacak mı?

İOKBS (BURSLULUK SINAVI) SONUÇ TARİHİ MEB | 2025 Bursluluk sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İOKBS Bursluluk sınav sonuçları nasıl öğrenilir? Sonuç sorgulama ekranı bilgisi!

Bursluluk sınav sonuçları MEB.gov.tr için adayların gözü kulağı yapılacak resmi açıklamalara çevrildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı 27 Nisan 2025 tarihinde tamamlandı. 5, 6, 7, 8, Hazırlık Sınıfı, 9, 10, 11’inci Sınıfların katılım sağladığı İOKBS sonuçları puan hesaplamasında, her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunacak. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanacak. Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler 2025 İOKBS netleri, MEB tarafından değerlendirilecek. Peki, bursluluk sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, nasıl öğrenilir? 2025 İOKBS sonuçları açıklandı mı? İşte, MEB 2025 bursluluk sınav sonuç tarihi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne yeni rektör

Yaklaşık 10 yıldır rektörlük görevinde bulunan Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu’nun görevden ayrılmasından sonra Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi rektörlüğüne uzun yıllardır kurumda çeşitli görevler üstlenen Prof. Dr. Adem Akçakaya getirildi.

Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrencilerin kariyer gelişimlerinin incelenmesine yönelik araştırma yapıldı. Buna göre öğrencilerin, kariyer planlamasında maddi kazanç yerine kişisel gelişimlerine öncelik verdikleri belirlendi.

LGS sınavı ne zaman? 2025 MEB LGS sınav tarihi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından her yıl düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı, milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyen önemli bir adım. 2025 yılı için LGS’ye hazırlanan öğrenciler ve veliler, “LGS ne zaman yapılacak?” sorusunun cevabını merak ediyor. Peki, 2025 LGS sınavı ne zaman yapılacak?

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları açıklandı mı? 2025 MEB İOKBS sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Bursluluk sınavı sonuç duyurusuna yönelik bekleyiş devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan 2025 sınav takvimiyle birlikte bursluluk sınavı sonuç tarihi de belli oldu. Peki, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları açıklandı mı? 2025 MEB İOKBS sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir