Neredeyse kullanmayan kalmadı… Uzmanlar uyardı: Beyni tembelleştiriyor

Yapay Zeka Kullanımı ve Beyin Aktivitesi Arasındaki İlişki

Bir araştırmaya göre, yapay zeka destekli bir şekilde metin yazan katılımcılar, sadece kendi zihinsel yeteneklerini kullanan kişilere göre daha düşük beyin aktivitesi sergiliyor. Yapılan EEG taramaları, özellikle öğrenme ve hafıza ile ilişkilendirilen ‘theta’ dalgalarında belirgin bir düşüş olduğunu ortaya koydu.

54 kişilik bir örneklem grubunun yer aldığı çalışmada, katılımcılar üç gruba ayrıldı. Birinci grup, yazılarını ChatGPT’den destek alarak yazarken; ikinci grup sadece internet arama motorlarını kullanırken; üçüncü grup ise tamamen kendi zihinsel kapasiteleriyle yazılarını hazırladı. Ardından, tüm katılımcılara yazdıkları metinlerle ilgili sorular yöneltilerek beyin aktiviteleri ölçüldü.

Unuttukları İçerikleri Bile Hatırlayamadılar

Elde edilen sonuçlar oldukça dikkat çekiciydi… ChatGPT kullananlar sadece düşük düzeyde beyin aktivitesi göstermekle kalmadı, aynı zamanda yazdıkları içerikleri hatırlamakta da ciddi zorluklarla karşılaştı. Bu gruptaki katılımcıların %83’ü, kendi yazdıkları metinden doğru bir alıntı yapamadı. Diğer iki grupta ise bu oran sadece %10 civarındaydı.

Araştırmacılar, yapay zekaya aşırı güvenmenin bireyin ilerleyen süreçlerde eleştirel düşünme becerilerini pasif hale getirdiğine dikkat çekti. Bu durumun özellikle eğitim ve iş hayatında uzun vadeli bilişsel gerilemelere yol açabileceği vurgulandı.

MIT araştırmasının lider yazarı Nataliya Kosmyna, yapay zeka araçlarının yoğun bir şekilde kullanılmasının öğrenme becerilerini zayıflattığını ve kullanıcıların içerikle derinlemesine etkileşim kuramadığını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından yazılan metinlerin içerik ve dil açısından benzer olduğu ve yaratıcılık taşımadığı gözlemlendi.

Çalışma, sadece yapay zeka değil, internet arama motorlarının bile beyin aktivitesinde hafif bir azalmaya neden olduğunu gösterdi. Ancak arama motorunu kullananların, konuyla ilgili hatırlama düzeylerinin ChatGPT grubuna göre çok daha yüksek olduğu görüldü.

Aynı şekilde, şubat ayında yayımlanan bir Microsoft-Carnegie Mellon çalışması da yapay zekaya güvenen çalışanlarda eleştirel düşünme becerilerinin azaldığını gösterdi. Bu veriler, insan zihninin yapay zeka karşısında zayıfladığı endişelerini artırıyor.

Related Posts

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

Apple, iPhone 17 Pro ile logosunun yerini değiştirebilir

Yeni ortaya çıkan bazı sızıntılarda iPhone 17 Pro modelinde Apple logosunun yerinin değişeceği söylendi.

Binlerce PlayStation 5 tehlikede: Sıvı metal sorununun önü alınamıyor

Oyun dünyasının devlerinden PlayStation 5’in ilk serilerinde kullanılan sıvı metal soğutma sistemi, konsol sahipleri için giderek büyüyen bir problem haline geliyor. Özellikle konsolların dikey konumda kullanılması, sıvı metalin yerçekimi etkisiyle …

NASA’dan 23 yaşındaki mühendise büyük görev

Andhra Pradesh eyaletinden genç mühendis Jahnavi Dangeti, prestijli Titans Space Astronot Sınıfı 2025’e astronot adayı ASCAN olarak kabul edildi. Bu önemli gelişme, Dangeti’nin yoğun ve çok yıllık bir eğitim programına başlayacağının sinyalini …

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Gedizli kick boksçulardan İzmir Türkiye şampiyonası öncesi büyük başarı

Kütahya’nın Gediz ilçesi, kick boks sporunda elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.