OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, Başkent Ankara’daki organize sanayi bölgelerinin istihdam ihtiyaçlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin üretim üslerinden biri olma yolunda ilerleyen Ankara’da, sanayi sektörünün en büyük imtihanlarından birinin nitelikli eleman sıkıntısı olduğunu kaydeden Başkan Çamur, “TÜİK verilerine göre bu yılın üçüncü çeyreğinde işsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile yüzde 9,2’ye gerilese de üreticinin eleman sorunu en yüksek düzeyde devam etmektedir” dedi.
Diplomaya bakılmıyor
Türkiye’nin en fazla ihracat yapan illerinden Ankara’da da giderek artan nitelikli işgücü açığının, sanayi üretim kapasitesini etkiler hale geldiğini bildiren Başkan Çamur, “Üyelerimizden gelen geri bildirimlere göre şu anda şehrimizdeki OSB’lerde en çok da kaynakçı, makine bakım onarım, metal doğrama ve çelik konstrüksiyon ustalarına ihtiyaç var. Makine ve yedek parça, demir çelik, alüminyum ve metal, inşaat ve yapı malzemeleri gibi pek çok sektörde işveren; teknik becerisi olan mavi yakalı çalışana ihtiyaç duymaktadır. Açıkçası sanayici, mavi yakalıda üniversite diplomasına değil teknik becerisine, deneyimine, uygulama yeteneğine bakmaktadır” ifadelerini kullandı.
Sıkıntı Meslek liselerdeki eksiklik
ORSİAD Başkanı Levent Çamur, nitelikli ara eleman ya da teknik eleman sorununun temelinde meslek liselerindeki eksikliklerin yattığını da kaydetti. Başkan Çamur, “Maalesef bilhassa meslek liselerimizin nitelikli eleman yetiştirdiğini söylemek çok zor. Yine yüksek okul mezunu gençlerimizin de yeterli beceri yetkinliğine sahip olmadıkları halde beklentileri oldukça yüksek. Sanayinin bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarını doğru belirleyerek gençlerimizi, sanayinin nitelikli teknik eleman ihtiyacına yönlendirecek adımlar atmalıyız” diye konuştu. ORSİAD Başkanı Çamur, istihdam sağlamada İŞKUR, KOSGEB, SGK ve istihdam ofislerinin destek ve teşviklerinin ise son derece yararlı olduğunu kaydetti.