Kurbanlık fiyatları cep yakıyor

Bayraktar: Kurban Bayramı ve Kurbanlık Fiyatları Hakkında Değerlendirme

Tarım ve Orman Bakanı Bayraktar, Kurban Bayramı ve kurbanlık fiyatları konusunda yaptığı açıklamada, bayramın ülke ekonomisi için önemine dikkat çekti.

Bayraktar, bayramın özellikle hayvancılık sektörü için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl yaklaşık olarak 750 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvan olmak üzere toplamda 3 milyon 350 bin kurbanlık kesilmesini bekliyoruz. Ancak bayrama yaklaşırken, üreticilerimizin satışların geçen yıllara göre daha yavaş ilerlediğini belirttiklerini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kurbanlık fiyatları ve satış yöntemlerinin illere göre farklılık gösterdiğini belirten Bayraktar, son dönemlerde büyükşehirlerde kesim fiyatının hayvan satış fiyatına dahil edildiğini ifade etti.

Fiyatlar hakkında konuşan Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:

“Ziraat odalarından elde ettiğimiz verilere göre, ortalama fiyatların hayvan başına büyükbaşta 80 bin lira ile 350 bin lira, küçükbaşta ise 13 bin lira ile 40 bin lira arasında değiştiği görülüyor. Canlı ağırlık fiyatının kilogram başına büyükbaş hayvanlar için 250 lira ile 380 lira, küçükbaş hayvanlar için ise 230 lira ile 380 lira arasında olmasını bekliyoruz. Ülke genelinde, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 300 lira 38 kuruş, küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatlarının ise 307 lira 52 kuruş olduğu belirlenmiştir. Fiyatlar, geçen yıla göre büyükbaşta %21, küçükbaşta ise %25,9 oranında artmıştır.”

Bayraktar, büyükbaş hayvanlarda hisseli satışların gerçekleştiğini anlatarak, hisse fiyatlarının İstanbul’da 30 bin lira ile 45 bin lira, Ankara’da 25 bin lira ile 40 bin lira ve İzmir’de 23 bin lira ile 40 bin lira arasında değiştiğini belirtti.

Değişen fiyatların nedenlerine de değinen Bayraktar, yem fiyatları başta olmak üzere işçilik, veteriner, ilaç, elektrik ve nakliye gibi giderlerdeki artışın kurbanlık fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Bayram süresince kesilecek 750 bin büyükbaş hayvan için ödenecek miktarın 90 milyar 114 milyon lirayı bulmasının beklendiğini aktaran Bayraktar, “Bir küçükbaş hayvanın ortalama 21 bin 900 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvana ödenecek miktarın 56 milyar 940 milyon lira olacağı, toplamda halkın kesilecek yaklaşık 3 milyon 350 bin kurbanlık için 147 milyar liradan fazla bir meblağ ödeyeceği tahmin ediliyor. Standartlara uygun et ve derisi ayrılmış yaş koyun derisinin adedi yaklaşık 30 liraya satılmaktadır. Küçükbaş hayvanların derilerinden elde edilen ekonomik değer ise yaklaşık olarak 78 milyon lirayı bulacaktır. Kesilecek 750 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek deri değeri ise 675 milyon liraya ulaşacaktır. Standartlara uyulması durumunda kurbanlıklardan toplamda yaklaşık 753 milyon liralık deri geliri sağlanacaktır. Kayıplar nedeniyle ekonomiye kazandırılacak tahmini deri değeri ise 602 milyon 400 bin lira civarında olacaktır.” şeklinde konuştu.

Kasaplara ödenecek bedelin de 4,4 milyar lirayı aşmasının beklediğini dile getiren Bayraktar, “Satışların beklendiği gibi gitmemesi durumunda, bayram süresince satılamayan hayvanların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından alınarak, üreticilerin ek giderleri dikkate alınarak mağduriyet yaşamadan sürdürülebilir bir fiyattan satılması gerekmektedir. Bu durum, kurbanlık yetiştiriciliği için sürdürülebilirlik açısından son derece önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​

Related Posts

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

Wall Street haftaya rekorla başladı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü güçlü kazanımlarla kapattı. Yatırımcıların ABD’nin ticaret partnerleriyle anlaşma sağlayacağına dair iyimserliği, endeksleri yukarı taşıdı. Dow Jones endeksi 300 puana yakın artarak yüzde 0,63 yükselişle 44 …

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan: ‘Iğdır’da kayısı 1 TL, İstanbul’da 120 TL’ye satılıyor’ paylaşımları üzerine inceleme başlattı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Iğdır’da kayısı 1 TL, istanbul’da 120 TL’ye satılıyor” şeklindeki paylaşımlar üzerine Ticaret Bakanlığı denetim ekiplerince Iğdır’da incelemelerin başlatıldığını bildirdi.

CHP’li Gürer: Konkordato ilan sayısı yılın 5 ayında 2 bin 235’e yükseldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde görülen büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” dedi.

ATM’lerde yeni dönem: Para çekme limitleri değişiyor

Bankacılık sektöründe, ATM’lerden yapılan nakit çekim işlemlerine yönelik yeni bir dönem başlıyor. Özel bankaların öncülüğünde başlatılan limit artışlarının, yakın zamanda kamu bankalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi öngörülüyor. ATM …

Sanayi strateji planında KOBİ’ler yok sayıldı: İngiliz hükümetine tepki yağdı

İngiltere’nin uzun zamandır beklenen Sanayi Stratejisi, İşletmeler, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı tarafından nihayet kamuoyuyla paylaşıldı. Strateji, ileri imalat, yaratıcı endüstriler, yaşam bilimleri, temiz enerji, savunma, dijital ve …