İnternet alışverişinde yeni dönem: Cayma hakkında önemli değişiklikler

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı, Cayma Hakkı Kapsamı Genişletildi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkını kullanırken kargo iade masraflarına ilişkin yapılacak düzenlemeler ve cayma hakkı istisnalarının genişletilmesi konusunda değişiklikler yapıldığı belirtildi. Bu değişikliklerin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceği vurgulandı.

Ancak, 4 Eylül 2024’te gerçekleştirilen 28. Tüketici Konseyinde öne sürülen öneriler ve Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda değişikliklere gidildiği ifade edildi:

“Tüketicilerimizin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları durumunda iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması uygulamasının korunmasına yönelik mevzuat değişikliği yapıldı. Bu sayede Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır.”

Cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinde cayma hakkı devam edecek

Açıklamada, cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar gibi elektronik ürünlerin mesafeli olarak alınması durumunda cayma hakkının kullanılamayacağına dair yapılan düzenlemenin gözden geçirildiği ve bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları listesinden çıkarıldığı belirtildi.

Bu sayede, söz konusu ürünler için cayma hakkının korunduğu vurgulanan açıklamada, “Tüketicilerimizin e-ticaret sitelerinde mesafeli sözleşmelerde daha güvenli alışveriş yapma imkanı elde etmeleri hedeflenmiştir.” denildi.

1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme ile tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru şekilde bilgilendirilmesini amaçlayan ön bilgilendirme formuna arabulucuya başvurulması gerekliliği hakkında bilgi eklenmesi kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Mesafeli sözleşme kurmadan önce, tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin tüketici mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıklar için arabulucuya başvurulması gerekliliği ön bilgilendirme formunda yer alacaktır. Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla Bakanlık olarak mevzuat çalışmalarına devam edilecektir.”

Related Posts

Kuzey Kore’de tatil köyü açıldı: İlk ziyaretçileri bakın nerden!

BBC’nin haberine göre, Kuzey Kore’nin sahil beldesi Wonsan Kalma bu hafta ilk Rus turist grubunu ağırladı. GÜNDE 24 SAAT ÇALIŞIYOR BBC Verify’ın uydu görüntüleri, iç belgeler ve uzmanlar ve eski Kuzey Koreli yetkililerle yapılan röportajları içeren …

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?